Klíma szerelés

Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls menu_set_active_trail() függvényben (/home/web/dsklima.hu/www/dsklima.hu/includes/menu.inc 2375 sor).

Általános információk:
Ha Ön most gondolkodott el azon, hogy szeretné otthonát, irodáját komfortosabbá tenni, akkor szüksége lehet pár fontos információra, nehogy felesleges kiadások nehezítsék álmai megvalósítását. Mindenek elõtt le kell szögezni, hogy mindenképpen kérje ki szakember véleményét a klímatizáslásra váró helyiséghez szükséges teljesítményrõl, a berendezés pontos elhelyezésérõl. Mint minden szakmában itt is vannak különbözõ "mesterfogások", amibõl jó ötletet meríthet, és vannak kötelezõ érvényû dolgok, amiket beüzemelés során minden képpen figyelembe kell venni ahhoz, hogy berendezései hosszú évekig kifogástalanul mûködjenek. Egy tapasztalt szakember segít Önnek az igényeivel és a használat módjával harmonizáló megfelelõ gép kiválasztásában, valamint az egyéb lehetõségeket figyelembe véve tájkékoztatja önt pl. a villamos hálózat megfelelõsségérõl, vagy annak fejlesztésérõl, ha szükséges. Klíma berendezésének garanciája a tét, ha nem úgynevezett "zöld kártyás" szakember üzemeli be a gépet, hiszen ennek hiányában nem jogosult garancia levél kitöltésére, így gond esetén Ön nem is tudja érvényesítettni azt.

Milyen típust válasszak?

Számtalan lehetõség van... szûkítsük le: Manapság az energia költségek csökkentése az egyik fõ cél ezért válszthatunk ki-be kapcsolós rendszerû gépek, és úgynevezett. inverteres gépek közül.

Ki-be kapcsolós gépek:

Ezeknek a gépeknek a mûködési elve az, hogy a kültéri egységben található kompresszort, és a ventillátort -ami igazán a nagy fogyasztó a berendezésben- a beltéri egységben található hõérzékelõ indítja, illetve állítja le annak függvényében, hogy van e szükség a hûtésre, vagy sem. Ez így állandóan ki-be kapcsolgató üzemmódot eredményez, ami nem túl jó a villamos hálózatnak, az áramfogyasztásnak, és a helyiség hõmérséklete is kb 4-5 fokot ingadozik.

Inverteres gépek:

Az inverteres gépeknek az a nagy elõnye a ki-be kapcsolósokkal szemben, hogy a kültéri egységben elhelyezkedõ kompresszort és ventillátort fokozatmentes fordulatszám szabályzással látják el, így kiküszöbölhetö, a villamos rendszer terhelése, hiszen nem áll le, és nem indul újra a kompresszor, csak lelassul, ha nincs olyan teljesítményre szükség mert lehûtötte a helyiséget, vagy csak felgyorsul a kompresszor, ha emelkedett a légtér hõmérséklete a beállított hõfokhoz képest. Az induktív fogyasztók, mint pl. a klíma kompresszorok, és egyéb villanymotorok indulási áramfelvétele 6-16 szorosa is lehet az üzemi áramfelvételnek, ezért nem jó, ha a kompresszort ki-be kapcsolgatjuk. A fokozatmentes fordulatszám szabályzás révén a helyiség hõmérsékletét 1-2 fok eltéréssel tudja tartani a beállított hõmérséklethez képest. Ez a megoldás kb. 40%-kal kevesebb energiafogyasztással tudja elérni ugyanazt a teljesítményt, mint a ki-be kapcsolós gépek. Valamint, ami megint nem egy elhanyagolható szempont, hogy a gépünk élettartama jelentõsen megnõ, mivel a kompresszor terhelése jóval alacsonyabb. Nyilván a fejlettebb technológia árát meg kell fizetni, ezek a gépek drágábbak, mint ki-be kapcsolós társaik, de már rövid távon is megéri a befektetést, hiszen ha csak arra gondolunk, hogy nem kell az esetleges megnövekedett energia igényhez igazítani a helyiség villamos ellátását, akkor ez a költség különbözet már meg is térült.

A klíma teljesítmény méretezése:

Amikor példaul azt mondjuk, hogy 3.5 kW-os gép szükséges a helyiség hûtéséhez, akkor ezt nem villamos teljesítményben kell érteni! Ez a gép hûtõteljesítménye. Egy átlagos 3.5 kW hûtõteljesítményû gép villamos teljesítménye 1 kW körül mozog. Inverteres gépeknél ez 600 W körül van, tehát tévhit az, hogy drága a klíma mûködtetése. Hozzávetõlegesen ez egy kombinált hûtõszekrény teljesítményével azonos.

Egy helyiség klimatizálásánál rengeteg dolgot kell figyelembe venni:
>> használati módja (pl. hálószoba, nappali, iroda, bolt, konferenciaterem stb.)
>> fekvése, és ezen belül az ablakai fekvése (É-i, D-i, K-i, NY-i)
>> hõterhelése (itt megint az ablakai fekvése egy fontos szempont, valamint a helyiségben lévõ hõtermelõ berendezések pl. hûtöszekrény, gázsütõ, szervertermek esetén pl. számítógépek, szerverek száma, konferencia termek esetén befogadóképesség nagysága,
>> a helyiség méretei

...és még sokminden mást.

Ha gépet szeretne vásárolni, egyeztessen velünk, és a számtalan lehetõség közül biztos megtaláljuk az Önnek megfelelõ megoldást.