Klíma, klíma gépek

Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls menu_set_active_trail() függvényben (/home/web/dsklima.hu/www/dsklima.hu/includes/menu.inc 2375 sor).

Általános információk a klímáról:
Ha Ön most gondolkodott el azon, hogy szeretné otthonát, irodáját komfortosabbá tenni, akkor szüksége lehet pár fontos információra, nehogy felesleges kiadások nehezítsék álmai megvalósítását. Mindenek előtt le kell szögezni, hogy mindenképpen kérje ki szakember véleményét a klímatizáslásra váró helyiséghez szükséges teljesítményről, a berendezés pontos elhelyezéséről. Mint minden szakmában itt is vannak különböző "mesterfogások", amiből jó ötletet meríthet, és vannak kötelező érvényű dolgok, amiket beüzemelés során minden képpen figyelembe kell venni ahhoz, hogy berendezései hosszú évekig kifogástalanul működjenek. Egy tapasztalt szakember segít Önnek az igényeivel és a használat módjával harmonizáló megfelelő gép kiválasztásában, valamint az egyéb lehetőségeket figyelembe véve tájkékoztatja önt pl. a villamos hálózat megfelelősségéről, vagy annak fejlesztéséről, ha szükséges. Klíma berendezésének garanciája a tét, ha nem úgynevezett "zöld kártyás" szakember üzemeli be a gépet, hiszen ennek hiányában nem jogosult garancia levél kitöltésére, így gond esetén Ön nem is tudja érvényesítettni azt.

Milyen típusú klímát válasszak?
Számtalan lehetőség van... szűkítsük le: Manapság az energia költségek csökkentése az egyik fő cél ezért válszthatunk ki-be kapcsolós rendszerű gépek, és un. inverteres gépek közül.

Ki-be kapcsolós klímák:
Ezeknek a gépeknek a működési elve az, hogy a kültéri egységben található kompresszort, és a ventillátort -ami igazán a nagy fogyasztó a berendezésben- a beltéri egységben található hőérzékelő indítja, illetve állítja le annak függvényében, hogy van e szükség a hűtésre, vagy sem. Ez így állandóan ki-be kapcsolgató üzemmódot eredményez, ami nem túl jó a villamos hálózatnak, az áramfogyasztásnak, és a helyiség hőmérséklete is kb 4-5 fokot ingadozik.

Inverteres klímák:
Az inverteres gépeknek az a nagy előnye a ki-be kapcsolósokkal szemben, hogy a kültéri egységben elhelyezkedő kompresszort és ventillátort fokozatmentes fordulatszám szabályzással látják el, így kiküszöbölhetö, a villamos rendszer terhelése, hiszen nem áll le, és nem indul újra a kompresszor, csak lelassul, ha nincs olyan teljesítményre szükség mert lehűtötte a helyiséget, vagy csak felgyorsul a kompresszor, ha emelkedett a légtér hőmérséklete a beállított hőfokhoz képest. Az induktív fogyasztók, mint pl. a klíma kompresszorok, és egyéb villanymotorok indulási áramfelvétele 6-16 szorosa is lehet az üzemi áramfelvételnek, ezért nem jó, ha a kompresszort ki-be kapcsolgatjuk. A fokozatmentes fordulatszám szabályzás révén a helyiség hőmérsékletét 1-2 fok eltéréssel tudja tartani a beállított hőmérséklethez képest. Ez a megoldás kb. 40%-kal kevesebb energiafogyasztással tudja elérni ugyanazt a teljesítményt, mint a ki-be kapcsolós gépek. Valamint, ami megint nem egy elhanyagolható szempont, hogy a gépünk élettartama jelentősen megnő, mivel a kompresszor terhelése jóval alacsonyabb. Nyilván a fejlettebb technológia árát meg kell fizetni, ezek a gépek drágábbak, mint ki-be kapcsolós társaik, de már rövid távon is megéri a befektetést, hiszen ha csak arra gondolunk, hogy nem kell az esetleges megnövekedett energia igényhez igazítani a helyiség villamos ellátását, akkor ez a költség különbözet már meg is térült.

A klíma teljesítmény méretezése:
Amikor példaul azt mondjuk, hogy 3.5 kW-os gép szükséges a helyiség hűtéséhez, akkor ezt nem villamos teljesítményben kell érteni! Ez a gép hűtőteljesítménye. Egy átlagos 3.5 kW hűtőteljesítményű gép villamos teljesítménye 1 kW körül mozog. Inverteres gépeknél ez 600 W körül van, tehát tévhit az, hogy drága a klíma működtetése. Hozzávetőlegesen ez egy kombinált hűtőszekrény teljesítményével azonos.

Egy helyiség klimatizálásánál rengeteg dolgot kell figyelembe venni:

  • használati módja (pl. hálószoba, nappali, iroda, bolt, konferenciaterem stb.)
  • fekvése, és ezen belül az ablakai fekvése (É-i, D-i, K-i, NY-i)
  • hőterhelése (itt megint az ablakai fekvése egy fontos szempont, valamint a helyiségben lévő hőtermelő berendezések pl. hűtöszekrény, gázsütő, szervertermek esetén pl. számítógépek, szerverek száma, konferencia termek esetén befogadóképesség nagysága,
  • a helyiség méretei
  • ...és még sokminden mást.

Ha klíma gépet szeretne vásárolni, egyeztessen velünk, és a számtalan lehetőség közül biztos megtaláljuk az Önnek megfelelő megoldást.

klímák katalógusa - Rákattintva megtekinthetők (PDF)
klíma
Hitachi klíma katalógusa (2008)
klíma
Hitachi klíma katalógusa (Shirokuma)
klíma
Hitachi klíma katalógusa (cut-out)
klíma
Samsung klíma katalógusa
klíma
LG klíma katalógusa
klíma
Midea klíma katalógusa
klíma
Sanyo klíma katalógusa
klíma
Fisher klíma katalógusa

Klíma árak megtekintése >

A klíma szerelésre cégünk minden tipusú klíma gépre 3(!) év garanciát vállal, egységesen. Természetesen a garancia, ahogy a gépek esetében is a gyártó által előírt időszakos karbantartás függvénye!